A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Vatra Dornei

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Vatra Dornei

Stațiunea este situată în județul Suceava, în nordul țării, la confluența râurilor Dorna și Bistrița, în una din cele mai frumoase depresiuni din Carpații Orientali, numită și «Țara Dornelor»,la altitudinea de 802 m, la o distanță de 40 km de Câmpulung Moldovenesc, 110 km de Suceava și 83 km de Bistrița.

Stațiunea datează din secolul al XVI-lea, apele minerale fiind cunoscute și apreciate încă de la 1800 (50.000 de sticle se îmbuteliaseră deja la Poiana Negri până în 1812). În 1845 se construiește la Vatra Dornei primul stabiliment balnear. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea începe amenajarea și modernizarea stațiunii, prin captări de izvoare, prin aplicarea primelor tratamente cu nămol de turbă și mai ales prin construirea instalațiilor balneare moderne în 1895. În primul deceniu al secolului al XX-lea, Vatra Dornei este declarată oraș. În 1944, instalațiile balneare au fost complet distruse de trupele germane în retragere, ceea ce a pus problema refacerii aproape totale a stațiunii. După 1970, capacitatea stațiunii a crescut foarte mult (cca. 5.000 locuri de cazare), unele hoteluri având bază proprie de tratament

Vatra Dornei

Vatra Dornei are un climat continental de depresiune intramontană, cu veri răcoroase și ierni friguroase. Temperatura medie anuală este de 5,2°C (media lunii iulie este de 15,2°C, iar a lunii ianuarie de -6°C), fiind mai scăzută decât în alte regiuni ale țării situate la aceeași altitudine. Precipitațiile înregistrează, în medie, 670 – 800 mm anual, numărul zilelor cu zăpadă ridicându-se la peste 120 pe an. Nebulozitatea medie atinge în jur de 6,0 - 6,5 zecimi anual, lunile cele mai însorite fiind iulie, august și septembrie. Umiditatea relativă a aerului este mai ridicată în sezonul rece (noiembrie - februarie) și mai redusă la sfârșitul primăverii și vara. Media presiunii atmosferice se situează la 693 mm. Munții înconjurători, acoperiți cu păduri de rășinoase, protejează stațiunea de vânturi puternice.

Apele minerale sunt carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotone; nămolul de turbă este transportat de la Poiana Stampei și folosit la tratament atât sub formă de băi de nămol, cât și la împachetări;există mofete naturale de sonda cu mare puritate și concentrație de CO2.Bioclimatul montan are caracter tonic stimulant.

Apele minerale de la Vatra Dornei sunt indicate în afecțiuni cardiovasculare (stări după infarct miocardic în stadiul de postconvalescență, cardiopatia ischemică, insuficiență mitrală și aortică compensată, hipertensiunea arterială, arteriopatii periferice prin arteroscleroza, varice); afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroze și poliartroze); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operații pe mușchi, oase și articulații, stări după entorse, luxații și fracturi); afecțiuni neurologice periferice și centrale (pareze ușoare, sechele minore, după polineuropatii, sechele tardive după hemipareze și după parapareze la 2 ani de la debut); afecțiuni asociate (respiratorii, endocrine, afecțiuni ale tubului digestiv, ginecologice, metabolice și de nutriție, nevroză astenică, boli profesionale).

Există instalații pentru băi calde cu apă minerală carbogazoasă la căzi; instalații pentru băi calde de nămol și pentru împachetări cu nămol; buvete pentru cura internă cu ape minerale; instalații pentru mofete artificiale; instalații pentru electro și hidroterapie; mecanoterapie; instalații pentru aerosoli; sală de gimnastică medicală, masaj medical; cură de teren.

Parc Vatra Dornei

Stațiunea dispune de facilități de cazare în hoteluri de 4, 3 și 2 stele, hosteluri de 3 și 2 stele, motel de 3 stele, pensiuni de 4, 3, 2 margarete, vile , căsuțe , camping , cabană .

Pentru cei care își doresc o vacanță activă, stațiunea Vatra Dornei dispune de multiple posibilități de petrecere a timpului liber: drumeții, plimbări la mânăstirile din Bucovina, pescuit pe râul Bistrița, parapantă în Suhard, rafting, ciclism montan prin toată depresiunea Dornelor, iar pentru sezonul de iarnă sunt amenajate pârtii de schi de dificultate medie, prevăzute cu instalații de transport pe cablu, un patinoar și o pârtie pentru sănii, iar pe muntele Runc se află o pârtie de schi fond.

Câteva din obiectivele turistice din zona dornelor: Muzeul Etnografic al Bucovinei amplasat în clădirea primăriei, Muzeul Vânătorii și al Științelor Naturale.

La câțiva km de Vatra Dornei se află o serie de mănăstiri ortodoxe remarcabile prin vechimea și prin arhitectura lor: Putna, Sucevița (1581 - 1601), Moldovița (1532), Voroneț (1488), Humor (1530) etc. Toate aceste mănăstiri sunt monumente unicat ale artei feudale românești, cu picturi murale interioare și exterioare.În apropierea orașului se mai află mănăstirea Piatra Tăieturii, Schitul Mestecăniș, Schitul Podu Coșnei, Mănăstirea de Maici „Acoperământul Maicii Domnului”.

La 40 km de Vatra Dornei, prin pasul Tihuța, în comuna Piatra Fântânele se află Castelul Dracula, construit în stilul unei case medievale. Se spune că aici a trăit contele Dracula (se poate vizita cripta în care sunt expuse rămășițele acestuia, precum și unele lucruri personale).