A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Praid

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Praid

Stațiunea este situată în județul Harghita, în partea centrală a României, pe valea Râului Târnava Mică, în depresiunea Praid Sovata, în partea de sud vest a Munților Gurghiu la o altitudine de 500 m, la 10 km de stațiunea Sovata.

Minele de sare din stațiunea Praid datează încă de pe vremea romanilor.Documentele atestă realizarea a patru excavații de tip amfiteatru ca și descoperirea unor cărămizi cu inscripția LMV (Legio V. Macedonica). Documentele arată că în anul 1405 a început exploatarea sării la Praid.La Praid se fac terapii din anul 1960. Mai târziu, în anul 1980, locul de tratament pentru pacienți s-a adâncit cu peste 120 de metri. Pe timpul verii veneau la tratament un număr de 2500-3000 persoane.

Salina Praid

Climatul stațiunii este de depresiune intramontană. Verile sunt răcoroase, iar iernile reci.Temperatura medie anuală este de 8°C (în iulie, peste 18°C, iar în ianuarie 4°C). Precipitațiile înregistrează 750 mm anual, iar vânturile bat din sud-vest și sud.

Apele minerale sunt clorurosodice concentrate, din lacurile sărate, cu microclimat în salină.Bioclimatul este stimulativ puternic ozonat.

Apele minerale au indicații în afecțiuni respiratorii (astm, bronșite cronice, rinite cronice, sinuzite cronice, emfizem pulmonar, silicoze). Tratament este de 16-18 zile prin ședere în salină câte 4- 5 ore pe zi, anual sau din doi în doi ani în funcție de gravitatea bolii.

Stațiunea dispune de facilități de cazare în pensiuni de 4, 3 și 2 margarete

Muntele de Sare

Atracțiile turistice ale zonei sunt Salina Praid și Muntele de Sare, băile mezotermale Praid la 200 de metri de intrarea în salină, biserica reformată, biserica romano-catolică. La Tg. Mureș: Casa Teleki, monument arhitectural în stil baroc; Biblioteca Teleki unde sunt 44 de ediții de carte Princeps și 1200 de volume datând din secolele XV-XVII; biblioteca Bolyai care adăpostește 55.000 de volume.La Sighișoara: cetatea medievală (secolele XIV - XVI), Turnul cu Ceas (secolul al XIV-lea), Biserica de pe Colină.