A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Vața de Jos

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Vața de Jos

Stațiunea Vața de Jos este situată în județul Hunedoara , în valea Crișului Alb, pe clina nordică a Munților Zarandului, în depresiunea cu același nume,la altitudinea de 233 m, la o distanță de 19 km până în orașul Brad, la 58 km de municipiul Deva, la 142 km de municipiul Oradea, respectiv la 139 km de municipiul Arad.

Vața de Jos este atestată sub denumirea de Wattya în anul 1439 într-un act al regelui Albert, care dăruiește ținutul despotului sârb Gheorghe Brancovici pentru sprijinul acordat în luptele cu turcii. Apele termale minerale de aici sunt cunoscute de sute de ani pentru efectele lor terapeutice. La începutul secolului al XX-lea, regele Carol al II-lea călătorea adesea de la castelul sau din Săvârșin pentru a se trata cu apa de la Vața, pe un drum care se numește Drumul Regelui (actuala Transalpina). Baza de tratament actuală a fost folosită până în 2010 exclusiv ca centru de refacere pentru militarii români.

Biserica de lemn Căzăneşti

Climatul stațiunii este continental moderat, de dealuri și coline. Temperatura medie anuală 9,5°C, a lunii iulie este de 20°C, iar a lunii ianuarie -2°C. Precipitațiile anuale ajung în medie la 750 mm. Stațiunea este adăpostită de vânturi fiind înconjurată de dealuri înalte împădurite.

Apele minerale sunt sulfuroase, clorurate, sodice, calcice, termale (35-38,5°) iar bioclimatul este de cruțare.

Apele minerale de la Vața de Jos sunt indicate în afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicală, dorsală și lombară, artroze, poliartroze); afecțiuni reumatismale (tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerală); afecțiuni neurologice periferice (pareze ușoare, sechele după polineuropatii); nevroza astenică; afecțiuni ginecologice (tulburări minore de pubertate sau menopauză); afecțiuni hepato-biliare; afecțiuni cardiovasculare; afecțiuni metabolice și de nutriție; afecțiuni asociate (boli profesionale).

Există instalații pentru băi calde cu apă minerală, duș subacval, aerosoli, saună, instalații pentru electroterapie (curenți diadinamici, interferențiali, galvanici, electrostimulare, ionizare), infraroșii, ultraviolete, electrostimulare, ultrasunete, unde scurte, laserterapia, magnetoterapia, bazin pentru băi reci în aer liber și solariu pentru aerohelioterapie.

Ştrand Vaţa de Jos

Stațiunea dispune de facilități de cazare în hoteluri de 4 și 3 stele, pensiuni de 3 ,2 și o margaretă.

Atracțiile turistice ale zonei sunt :

Cioplitorii de lemn de la Ocișor

Păstrăvăria Bulzești Vața de Jos

Basarabasa (biserica de lemn) → Prăvăleni

(Dealul Cremenea sau Pădurea pietrificată; moara acționată de apă, locul numit „Vramniță”) → Ciungani (biserica monument istoric cu hramul Buna Vestire a fost ctitorită la sfârșitul sec. al XVI-lea și repictată în 1777; Izvorul cu Leac)

Vața de Sus (monumentul închinat părintelui Arsenie Boca; cariera de calcar) → Căzănești (biserica de lemn, monument istoric, zugrăvită de pictorul Iohan Ioța în anul 1828) → Ponor (cariera de calcită) → Obârșa (jud. Arad) → Săvârșin (jud. Arad).

Prihodiște (Peștera Liliecilor) → Tătărăștii de Criș → Birtin (biserica monument istoric) → Baia de Criș.

Comuna Baia de Criș - Clădirea prefecturii comitatului românesc Zarand; Obeliscul lui Avram Iancu; Crucea Iancului; Casa-muzeu Avram Iancu; Biserica romano-catolică.

Țebea: Biserica ortodoxă; Gorunul lui Horea; Bustul lui Avram Iancu; Mormântul lui Avram Iancu, Ion Buteanu și ale altor pașoptiști ardeleni; Drapelul cu chipurile lui Iancu, Horea, Cloșca și Crișan.

Comuna Tomești Șteia („piua” sau storcătoare pentru ulei din semințe de dovleac) → Tomești (mici ateliere de olărit) → Tiulești → Leauț → Dobroț → Obârșa (mici ateliere de olărit specifice moților crișeni; Târgul meșterilor olari, în ultima duminică a lunii iulie).

Comuna Bulzeștii de Sus Bulzeștii de Jos (Biserica Sf. Arhangheli, din sec. al XIX-lea) → Bulzeștii de Sus (Biserica Sf.Ioan Gură de Aur, datată 1848; Cheile Grohotului; Podul Grohotului; vâltori utilizate la dubitul (bătutul) țesăturilor de lână; Păstrăvăria) → Muntele Găina (Târgul de fete, anual în luna iulie).

Comuna Ribița 1. biserici monumente istorice Ribița - Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Ribița (secolul XIV), → Crișan Biserica Mănăstirii Crișan → Dumbrava de Jos Biserica Adormirea Maicii Domnului din Dumbrava de Jos (secolul XIX) (biserica). Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Dumbrava de Sus (1848) 2. Ribița → Ribicioara, Biserica Sfânta Cuvioasa Paraschiva (secolul XVIII), Cheile Ribicioarei.

Târnava de Criș (biserica monument istoric),

Brad: Muzeul Aurului cu valoroase exponate din istoria mineritului, singurul muzeu al aurului din Europa.

Excursii: turul județului Hunedoara (Orăștie – Simeria – Deva – Hațeg – Biserica din Densuș – Hunedoara)

Vestigiile istorice de la Sarmisegetuza , legendara capitală a statului dac.