A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Turda

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Turda

Stațiunea este situată în județul Cluj , pe valea Arieșului, într-o regiune de dealuri,la altitudinea de 350 m, la o distanța de 4 km de orașul Turda și 30 km de municipiul Cluj - Napoca.

Exploatarea sării a constituit motivul existenței multimilenare a localității Turda (Potaissa după denumirea romană). Atestat în 1705, orașul Turda de astăzi este rezultatul integrării treptate a unor așezări medievale mai mici. Băile ce datau din epoca romanilor au fost menționate încă din Evul Mediu, funcționând până la finele secolului al XVII-lea, sub denumirea de „Ocnele de sare de la Turda”. Ele se află lângă 15 lacuri naturale formate prin surparea tavanelor și inundarea galeriilor minelor de sare.

Analizele chimice ale apei lacului Roman duc la înființarea unei societăți pe acțiuni cu profil balnear. Noua societate a construit în jurul anului 1840, primele instalații la marginea lacului - două camere pentru băi, iar până în 1843 încă 14.În anul 1880, băile trec în proprietatea orașului, sunt plantați versanții dolinei, este construit un hotel cu 30 de camere, un restaurant, un pavilion de distracții și sunt modernizate băile calde, care dispun de 12 vane.

Turda

Începând cu anul 1931, primăria orașului Turda repune în valoare lacurile sărate. Astfel, lacul Roman este dragat, malurile sunt consolidate, iar stabilimentul de băi calde modernizat.Malul vestic al lacului este închis de un careu cu peste 200 de cabine, suprafața dintre laturile acestuia fiind amenajată ca plajă.

Climatul este de depresiune intradeluroasă. Temperatura medie anuală este de 9°C (în iulie, în jur de 19,5°C, iar în ianuarie, în jur de -4,5°C). Precipitațiile anuale sunt de cca.550 mm.

Apele minerale sunt clorurate sodice provenite din lacurile sărate concentrate din stațiune; nămollul sapropelic fosil este extras din lac; bioclimatul este de cruțare.

Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroze, poliartroze); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni neurologice periferice (pareze ușoare, sechele minore, după polineuropatii, sechele după poliomielită); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după entorse, luxații și fracturi); afecțiuni cardiovasculare (varice); afecțiuni ginecologice (insuficiență ovariană, cervicite cronice).

Există instalații pentru băi calde cu apă sărată; instalații pentru electroterapie; masaj medical; amenajări pentru aerohelioterapie; ungeri cu nămol rece urmate de băi în lac; bazine cu apă sărată în aer liber.

Muzeul de Istorie Turda

Stațiunea dispune de facilități de cazare în hoteluri de 4, 3 stele, pensiuni de 3, 2 margarete, vile private.

Atracțiile turistice ale zonei sunt Palatul Princiar din Turda (fostă reședință princiară, azi muzeu de istorie) este cel mai valoroasă clădire de cultură și arhitectură medievală a Turzii.Muzeul de istorie adăpostește numeroase piese de patrimoniu, descoperite prin cercetări sistematice în Potaissa, castrul roman al Legiunii V Macedonica. Ruinele castrului au rămas în picioare până în evul mediu.

Alte obiective turistice aflate în apropierea stațiunii sunt :

Salina Turda se întinde pe o suprafața de 45 km2, este cea mai veche din Europa, datează din epoca romană. Se pot vizita galeriile, participa la audiții muzicale sau efectua o cură de aerosoli naturali.A fost declarata „mină muzeu” și este considerată cea mai bine conservată mină veche de sare de pe continentul european.

Gradina Zoologică Turda situată lângă Complexul Balnear Turda, a fost înființată în 1953. Are o suprafață de 14 ha, împreună cu rezervația de căprioare.Cuprinde un acvariu, un muzeu cu păsări și animale împăiate.

În zonă există și o rezervație botanică.

Cheile Turzii, rezervație naturală din anul 1938, au o bogată floră și faună și se află la o distanță de 6 km de Turda.

Castrul roman Potaissa situat deasupra orașului Turda, construit în anul 168.