A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Techirghiol

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Techirghiol

Stațiunea este situată în județul Constanța, la o altitudine între 15 și 20 m , pe malul nord-vestic al lacului Techirghiol, într-o vâlcea înconjurată de mici coline, la o distanță de 2,5 km de Eforie Nord și 18 km de Constanța.

Așezarea este menționată în 1560, în firmane ale sultanului Soliman Magnificul către domnitorul Moldovei. Din 1854 datează informații scrise legate de efectele terapeutice ale lacului și nămolului său, cunoscute de multă vreme de localnici. Mihail Kogălniceanu cumpără pământ și imobile în jurul lacului și construiește o fântână publică în localitate, iar la Tuzla ridică o capelă ortodoxă. Mircea Eliade vine aici la vila Claudia, a părinților săi.Marele artist, Constantin Tănase, construiește un sanatoriu pentru artiști (vila Scena), contribuie financiar la clădirea Căminului Cultural și la construcția bisericii Sf.Ilie.În anii ‘20, vara erau oaspeți permanenți Cezar Petrescu și Tudor Arghezi, cu familiile. La Techirghiol, Ionel Teodoreanu și-a scris o parte însemnată din romanele lui.

Plaja Techirghiol

Climatul este de litoral maritim. Predomină timpul senin, durata de strălucire a soarelui este > 2400 ore anual.Temperatura aerului este ceva mai ridicată vara, în comparație cu stațiunile așezate în imediata apropiere a mării, în schimb iarna, clima este mai favorabilă decât a acestora; temperatura medie anuală este peste 11°C (in iulie 22-23°C, iar în ianuarie -0,5°C). Presiunea atmosferică anuală medie este de 764,3 mm.Precipitații reduse, sub 400 mm anual.Briza marină este mai puțin evidentă ca pe țărm, în schimb se simte briza de lac.Vântul are viteze ceva mai reduse, predominând din direcțiile nord-est, sud-est și vest.

Factori naturali terapeutici sunt apa sărată, concentrată a lacului Techirghiol; nămolul sapropelic extras din lacul Techirghiol; bioclimatul excitant-solicitant de stepă, cu influențe marine.

Indicațiile terapeutice sunt legate de afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară); afecțiuni reumatismale inflamatorii (stări algice articulare după reumatism articular acut sau infecții de focar, spondilită anchilozantă, artropatia psoriazică, poliartrită reumatoidă după intervenții ortopedico-chirurgicale de corectare); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operații pe mușchi, tendoane, articulații și oase, stări după entorse, luxații și fracturi); afecțiuni neurologice periferice (paralizii și pareze posttraumatice ale membrelor, polineuropatii după faza acută, polira-diculonevrite, în faza sechelară, sechele după poliomielită); afecțiuni ale sistemului nervos central (parapareze sechelare după mielita la minimum 3 luni de la debut, parapareze posttraumatice la minimum 3 luni de la debut, parapareze după arahnoidite); afecțiuni ginecologice (insuficiență ovariană, cervicite cronice, metroanexite cronice, sterilitate secundară); afecțiuni dermatologice; afecțiuni asociate (otorinolaringologice, cardiovasculare, endocrine, metabolice și de nutriție, respiratorii, boli profesionale).

Sanatoriul balnear Techirghiol

Există instalații pentru băi calde la căzi sau bazine cu apă sărată concentrată din lacul Techirghiol, cu posibilități de recuperare medicală; instalații pentru aerosoli; instalații pentru băi calde cu nămol și pentru împachetări calde cu nămol; instalații pentru electro și hidroterapie; sală de gimnastică medicală, masaj medical. Pe malul lacului există o bază de tratament în aer liber, cu amenajări pentru aerohelioterapie, ungeri cu nămol și băi în lac.

Sanatoriul balnear Techirghiol de 2 stele, hoteluri de 2 stele; pensiuni turistice de 4 și 3 margarete, vile private , camere de închiriat sunt facilitățile de cazare puse la dispoziția turiștilor.

Se pot vizita obiective turistice de pe litoral și Dobrogea – vezi Eforie Nord.