A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Statiunea Balneara Amara

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Amara

Stațiunea Amara este situată Câmpia Bărăganului Central, în lunca râului Ialomița, pe malul nord-vestic al lacului Amara, la 7 km de Slobozia, la altitudinea de 30 m.

Slobozia este atestată din 1684, în timpul domniei lui Matei Basarab, care ridică aici o mănăstire cu întinse terenuri în jurul lacului iar după secularizarea averilor mănăstirești în 1864, pe aceste terenuri au luat ființă primele așezări, printre care și cătunul Amara care ținea de comuna Slobozia Veche. Pentru tratament, localnicii încălzeau apa și nămolul din lac în instalații rudi­mentare. În 1905 aici se construiește din lemn prima instalație de băi calde, care este distrusă apoi în timpul Primului Război Mondial.După cel de‑al Doilea Război Mondial au fost ridicate construcții destinate turismului balnear și a fost amenajată plaja de pe malul lacului Amara. În 2004 Amara devine oraș.

lacul amara Clima este continentală de stepă cu veri călduroase și ierni reci.Temperatura medie anuală este de 10,3°C (media lunii iulie este de 22°C și a lunii ianuarie de -3°C). Precipitații reduse. Umiditatea medie anuală atinge 63%. Nebulozitatea în timpul verii este 5,0 zecimi.Iarna, vântul bate din direcția nord-est și este cunoscut sub numele de crivăț.

Apa lacului Amara, sulfatată, clorurosodică, magneziană, slab bromu­rată, are o mineralizare totală de 9,88 grame/litru. Datorită conținutului bogat în sulfați, apa are un gust amar, de aici provenind și denumirile lacului și a stațiunii.Nămolul sapropelic de lac are un conținut de 66,6 g/l. Apa minerală de sondă pentru cura internă este sulfuroasă, slab sulfată, bicarbonatată, sodică, magneziană, hipotonă. Bioclimatul este excitant de stepă.
Apa lacului Amara este indicată in afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lom­bară, artroze, poliartroze), afecțiuni reumatismale inflamatorii (stări aler­gice articulare după reumatism articular acut sau după infecții de focar, spondilită anchilozantă), afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulo-humerală), afecțiuni post traumatice (redori articulare posttraumatice, stări post-operatorii pe articulații), afecțiuni neurologice periferice (pareze și paralizii posttrau­matice ale membrelor, polineuropatii, sechele după poliomielită), afecțiuni ginecologice (metroanexite cronice, sterilitate secundară, insuficiență ovariană), afecțiuni asociate dermatologice și endocrine. Contraindicațiile medicale sunt legate de afecțiuni cardiovasculare, boala Basedow, astm, boli contagioase.
Instalații pentru băi calde la căzi și bazine cu apă provenită din lac, instalații pentru băi calde și pentru împachetări cu nămol, amenajări pentru ungeri cu nămol rece, urmate de băi în lac, buvetă pentru cura internă cu apă minerală, instalații complexe pentru hidro și electrotera­pie, săli pentru gimnastică medicală și masaj medical, amenajări pentru aerohelioterapie.

amara

Stațiunea dispune de facilități de cazare în hoteluri de 3 și 2 stele, moteluri și vile.

Atracțiile turistice ale zoneisunt parcul dendrologic, pescuitul, vizite la herghelia Jegălia, vizite în municipiul Slobozia la Muzeul Județean (colecții de arheologie, artă plastică, isto­rie, artă populară), Muzeul Agriculturii, Centrul Cultural „Ionel Perlea”, biserica „Sfinții Voievozi” (fostă mănăstire, construită în 1628), excursii în Lunca Ialomiței, Pădurea Sudiți, Crângul Frumos, Pădurea Buiești (rezervații cinegetice) plaja lacului Amara.