A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Sovata

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Sovata

Stațiunea este situată în județul Mureș la o altitudine între 475 și 530 m, pe partea vestică a Munților Gurghiului, între culmile bogat împădurite și ferăstruite de afluenții Târnavei Mici.

Stațiune cu sezon permanent, Sovata a fost menționată pentru prima data ca loc cu virtuți terapeutice într-un document din 1597. În secolul al XVIII-lea, locuitorii din satul Sovata și din împrejurimi întrebuințau apa sărată pentru băi, dar abia în 1850 devine stațiune balneară.

Sovata

Climatul este de depresiune intradeluroasă, cu ierni relativ blânde și veri răcoroase. Temperatura medie anuală este de 7,6°C (în august, luna cea mai caldă din stațiune, 17,5°C și în ianuarie -3,7°C). Vânturi moderate din sectorul nordic. Precipitațiile ating 755 mm anual.

Factorii de cură sunt reprezentați de lacurile helioterme (de exemplu, lacul Ursu), de nămolul argiosilicios (lacul Aluniș), de nămolul sapropelic (lacul Negru) și bioclimă stimulativă, datorită purității și încărcăturii de aerosoli și ioni negativi a aerului.

Apa minerală clorurată sodică a lacurilor helioterme, de mare concentrație, are o temperatură care variază vara între 30° - 40°C la 1 m adâncime, între 40 - 50°C la 1,50 m și o concentrație între 40 250%; nămol sapropelic provenit din lacuri. Bioclimat de cruțare.

Sunt tratate afecțiuni ginecologice (insuficiențe ovariene, cervicite, metroanexite cronice, sterilitate secundară); afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroză, poliartroze); afecțiuni reumatismale inflamatorii (stări algice articulare); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operații pe articulații, mușchi sau oase, stări după fracturi, entorse, luxații); afecțiuni neurologice periferice (pareze ușoare, sechele după polineuropatii, sechele după poliomielită); afecțiuni asociate (endocrine, cardiovasculare, nevroză astenică, afecțiuni metabolice și de nutriție, boli profesionale).

Există instalații pentru băi calde la căzi și bazine cu ape minerală sărată; instalații pentru aplicații calde cu nămol; instalații pentru tratamente ginecologice (irigații vaginale cu apa minerală și tampoane vaginale cu nămol); bazine pentru hidrokinetoterapie; instalații pentru electro și hidroterapie; sală de gimnastică medicală, masaj medical; instalații și amenajări pentru aerohelioterapie și băi în aer liber în lacurile Ursu și Aluniș.

Cheile Bicazului

Stațiunea dispune de facilități de cazare în hoteluri de 4, 3, 2 stele, motel de 3 stele, pensiuni de 5, 4, 3, 2 margarete, pensiuni rurale , vile private, cabane , căsuțe , popas turistic cu o stea.

Atracțiile turistice ale zonei sunt la Praid salina și Muntele de Sare, Muzeul Mineritului, Cheile Bicazului, din Gheorgheni, la Tg. Mureș Casa Teleki, monument de arhitectură barocă, biblioteca Bolyai cu 55000 de volume, biblioteca Teleki cu 65 incunabule, 44 ediții princeps, 1200 de titluri de tipărituri din sec. XV - XVII, la Sighișoara cetatea medievală sec. XIV - XVI, Turnul cu Ceas sec. XIV, Biserica din Deal.