Ocna Șugatag
Stațiunea se află în județul Maramureș, în depresiunea Maramureș, la poalele lanțului de Munți vulcanici Țibleș - Gutâi la o altitudine de 490 m. Se află la 20 km de Sighetul Marmației.
Localitatea Ocna Șugatag este consemnată în documentele istorice din anul 1355. Activitatea de bază era exploatarea sării. În jurul acestor ocne de sare s-au găsit monezi din argint și aur încă de pe vremea romanilor. La începutul secolului al XX-lea, odată cu încetarea exploatării, apele s-au infiltrat și au provocat prăbușirea tavanului minei și astfel au apărut lacurile cu apă sărată pentru care localitatea este renumită.
Climatul este de depresiune intramontană. Verile sunt răcoroase, iar iernile nu sunt prea reci.Temperatura medie anuală este de 8°C (în iulie, peste 18°C, iar în ianuarie - 4°C). Precipitațiile înregistrează 750 mm anual, iar vânturile bat din sud-vest și sud.
Apele minerale sunt clorurosodice concentrate, din lacurile sărate, formate ca urmare a prăbușirii unor vechi ocne.Lacul Gavrilă conține apă minerală clorurosodică concentrată, cu o mineralizare totală de 119,4 g/l; bioclimatul este de cruțare.
Apele minerale de la Ocna Șugatag sunt indicate în afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroze, poliartroze), afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală), afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operații pe mușchi, articulații și oase, stări după entorse, luxații și fracturi), afecțiuni neurologice periferice (paralizii și pareze posttraumatice ale membrelor, polineuropatii după faza acută, poliradiculonevrite în faza sechelară, sechele după poliomielită), afecțiuni ale sistemului nervos central (pareze ușoare), afecțiuni ginecologice (insuficiență ovariană, cervicite cronice).
Stațiunea este dotată cu instalații pentru băi calde la căzi și bazine cu apă minerală; instalații pentru electro, hidro și termoterapie; sală de gimnastică medicală; masaj medical; ștrand pentru aerohelioterapie și bazine cu apa sărată concentrată..
Stațiunea dispune de facilități de cazare în hoteluri de 3 și 2 stele, pensiuni de 3 și 2 margarete, vile private, cabane.
Atracțiile turistice ale zonei sunt rezervația naturală “Pădurea Crăiască” cu o suprafață de 44,00 ha și care se află la o altitudine medie de 485 m. Aici se găsesc câteva din cele mai impresionante exemplare de gorun din țară (din subspecia Stejar de Ronișoara) precum și zadă (larice), un conifer cu frunze căzătoare,biserica din lemn în stil arhitectonic maramureșean,băile vechi, complexul lacustru, dezvoltat în sectorul vestic al localității care cuprinde lacuri formate prin prăbușirea salinelor exploatate de circa 600 ani.Băile noi alcătuiesc un centru turistic al stațiunii balneare permanente, fiind inaugurat în anul 1972. Vara funcționează ca apreciată bază de agrement, mărginită de pădurea Crăiască. Comuna Ocna Șugatag organizează în fiecare an sărbătoarea câm-penească „Tânjaua de la Hoteni”. Ieșirea cu plugul la arat a primului gospodar din satul Hoteni este sărbătorită de câteva mii de oameni în decorul natural al Văii Dărasca.