A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Covasna

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Covasna

Stațiunea se află situată în județul Covasna, la poalele versantului vestic al Munților Brețcului, în partea sudică a depresiunii Târgu Secuiesc,la o altitudine cuprinsă între 550 și 600 m și la o distanța de 31 km de Sfântul Gheorghe și 60 km de Brașov.

Covasna este cunoscută din timpuri îndepărtate, renumele fiindu-i dat de „Balta Dracului”, din care iese la suprafață atât apă carbogazoasă alcalină cât și un nămol de culoare cenușie.Prima atestare documentară datează din anul 1567, dar descoperirile arheologice dovedesc prezența omului aici încă din neolitic.În 1882, apa minerală provenită de la izvorul Horgasz a fost medaliată la Trieste.

Balta Dracului

Covasna are un climat de depresiune intramontană, cu veri răcoroase și ierni reci.Temperatura medie anuală este de 7°C (media lunii iulie este de cca.17°C, iar a lunii ianuarie, de aproximativ -5°C). Precipitațiile medii anuale ating 600 mm, cele mai reduse înregistrându-se în luna februarie, iar cele mai abundente în lunile mai-iunie. Umiditatea relativă a aerului oscilează între 75- 80%, fiind mai scăzută în lunile aprilie, iulie și august. Nebulozitatea medie anuală se situează la 5,9 zecimi, în lunile aprilie, iulie și august-octombrie cerul fiind mai mult senin. Stațiunea este adăpostită de curenți și vânturi puternice, datorită culmilor împădurite din împrejurimi. La Covasna se face simțită briza de munte, care ia naștere ca urmare a diferenței de temperatură și presiune atmosferică între munți și depresiuni.

Covasna este una dintre cele mai bogate stațiuni din țară în ape minerale, cu o mare varietate a compoziției fizico-chimice, aici găsindu se ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurosodice, iodobromurate, feruginoase, arsenicale sau ușor sulfuroase, cu o mineralizare totală de 3,2 - 22,4 g/l. Apele minerale de la Covasna sunt foarte bogate în acid carbonic de origine vulcanică: cca 2,5g/l.

Un alt factor natural terapeutic specific stațiunii îl constituie mofetele (emanații de gaze naturale, în principal, bioxid de carbon), folosite mai ales la tratamentul bolilor aparatului cardiovascular.Apele minerale se recomandă în tratamentul afecțiunilor cardio-vasculare, ginecologice, cele ale aparatului locomotor, afecțiunilor dermatologice, tulburărilor metabolice și ale sistemului nervos.Gazul de mofetă de la Covasna, cu un conținut de 80-98% bioxid de carbon, are efect vasodilatator, reduce tensiunea arterială, efectele sale fiind benefice pentru cord și pentru circulația periferică. Mofetele se găsesc în bazele de tratament de la hotelul Covasna, Căprioara, Montana. Un alt factor terapeutic important îl reprezintă bioclimatul de cruțare, cu acțiune puțin solicitantă asupra sistemului nervos central și vegetativ, precum și a glandelor cu secreție internă.

Sunt tratate de asemenea afecțiuni cardiovasculare (infarct miocardic la minimum 3 luni de la externarea din spital, cardiopatia ischemică, insuficiență mitrală și aortică compensată, hipertensiunea arterială, valvulopatii operate, la minimum 3 luni de la operație, stări după flebite superficiale la minimum 3-4 săptămâni după faza acută, stări post flebite profunde la minimum 6 luni după faza acută, ulcer varicos, arteriopatii periferice prin arteroscleroză, varice); afecțiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice hiperacide, ulcere gastrice și duodenale cronice); afecțiuni hepato-biliare (dischinezia biliară, colecistită cronică necalculoasă, stări după ficat operat, pancreatită cronică); afecțiuni asociate (afecțiuni metabolice și de nutriție, nevroză astenică).

Ruinele Cetăţii Dacice

Există în dotare instalații pentru băi calde cu ape carbogazoase; instalații pentru mofete; buvete pentru cura internă cu ape minerale; împachetări cu parafină; instalații pentru aerosoli și inhalații; instalații complexe pentru electro și hidroterapie; săli de gimnastică medicală; masaj medical. În stațiune funcționează și un spital de cardiologie. .

Stațiunea dispune de facilități de cazare în hoteluri de 4, 3 și 2 stele, pensiuni de 4 , 3 și 2 margarete, camere de închiriat , camping .

Atracțiile turistice ale zonei sunt ruinele cetății dacice de pe Dealul Zânelor unde se pot vedea ziduri din piatră dispuse în terase , rezervația Balta Dracului situată în centrul orașului și declarată monument al naturii este o emanație de gaz mofetic, care a interceptat o pânzå freatică.Puteți vizita de asemenea în apropiere la Comandău (18 km) calea ferată forestieră Comandău, nefuncțională în prezent, planul înclinat sau Șiclăul, cum este numit de localnici fiind construit în 1886 și recunoscut ca monument tehnic unicat în Europa. Mestecănișul de la Reci este o rezervație botanică situată în lunca râului Negru, pe dunele de nisip de la Reci. Aici au fost descoperite specii floristice și de faună rare, care alături de mestecenii de pe dunele de nisip formează o zonă protejată. La Ghelința (20km) se poate vizita biserica romano-catolică, mică biserică de sat din Transilvania secolului al XIV-lea. Pereții navei păstrează un ansamblu de pictură murală gotică de o mare bogăție iar la Cernat (25 km) puteți vedea cetatea Ika din secolul al XIII-lea.