A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Călimănești

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Călimănești

Stațiunea se află în județul Vâlcea. pe malul drept al râului Olt, la ieșirea acestuia din Carpații Meridionali, în depresiunea subcarpatică Jiblea-Călimănești, la o distanță de 18 km de Râmnicu Vâlcea, 81 km de Sibiu, 198 km de București și la o altitudine de 260 m.

Castrul roman Arutela, ale cărui ruine sunt la Bivolari, lângă Călimănești, folosea în termele castrului izvoare termale.Izvoarele minerale, cunoscute deja din timpul dacilor și romanilor, sunt valorificate terapeutic începând cu anul 1830 în Călimănești.

Călimăneşti - Căciulata

Apele minerale de aici au fost folosite și de către Napoleon al III-lea, care suferea de rinichi și au fost prezentate în revista „L’Union medicale”, în anul 1859. În anul 1873 la expoziția internațională a apelor minerale de la Viena, apei de Căciulata i se atribuie medalia de aur.La expoziția internațională de alimentație și ape minerale ce a avut loc la Bruxelles, apa de Căciulata primește cea mai mare recompensă ,,Diplome de Grand Prix”, însoțită de medalia de aur.

Între 1882 – 1884 s-a construit stabilimentul balnear de la Călimănești, actualul hotel Central. Din 1910, stațiunea trece în concesiunea Societății ,,Govora – Călimănești”, iar în 1912 se construiește Cazinoul din Ostrov. În 1924 se construiesc Hotelul 1 și Jantea, Bazarul și Teatrul cu Terasa Olt (astăzi biblioteca). Complexul balnear Cozia este dat în folosință între anii 1976 – 1979.

Climatul stațiunii este continental de dealuri și coline, lipsit de contraste termice, caracteristic depresiunilor subcarpatice adăpostite.Temperatura medie anuală este de 9,8°C, în iulie media fiind ceva mai mică de 20°C, iar în ianuarie de - 1,5°C și - 2°C. Nebulozitatea medie anuală este de 5,5 zecimi. Precipitațiile ating 750-800 mm anual. Umiditatea relativă a aerului atinge valori medii cuprinse între 60 - 80%. Stațiunea este ferită de vânturi puternice.

Mănăstirea Turnu

Stațiunea este bogată în ape minerale reci sau termale, provenite din izvoare naturale și din sonde, având concentrații și compoziții chimice variate: clorosodice, bicarbonatate, alcaline, calcice, magneziene, sulfuroase, bromoiodurate. Bioclimatul este sedativ de cruțare.

Apele minerale și termale sunt indicate în afecțiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice hipoacide, constipația cronică, colite cronice); afecțiuni hepato-biliare (dischinezia biliară, colecistită cronică necalculoasă sau calculoasă, tulburări după ficat operat, colecistectomie, hepatită cronică, pancreatită cronică); afecțiuni renale și ale căilor urinare (litiază renală neoperată sau operată, litiaza căilor urinare, pielonefrită cronică, infecții urinare, glomerulonefrită cronică stabilizată); afecțiuni metabolice și de nutriție (diabetul zaharat, stări de hiperuricemii, de hiperlipemii, obezitate); afecțiuni reumatismale inflamatorii (stări alergice articulare, după reumatism articular acut sau după infecții de focar); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după entorse, luxații și fracturi); afecțiuni reumatismale degenerative, afecțiuni neurologice periferice (pareze, stări după poliomielită); afecțiuni respiratorii (persoane expuse la noxe respiratorii, microbiene sau virotice, astmul alergic, bronșitele și traheo-bronșitele cronice, bronșectazia); afecțiuni asociate (ginecologice, otorinolaringologice, dermatologice, cardiovasculare, endocrine, nevroză astenică, boli profesionale).

Stațiunea are în dotare instalații pentru băi calde cu apă minerală în căzi și bazine; bazin desco-perit cu apă termală sulfuroasă (Căciulata); buvete pentru cura internă cu apă minerală; instalații pentru aerosoli și inhalații; instalații complexe pentru electro, termo și hidroterapie; săli de gimnastică medicală, masaj medical; amenajări pentru aerohelioterapie la ștrandul termal.

Stațiunea dispune de facilități de cazare în hoteluri de 3 și 2 stele, hosteluri de 2 stele, motel de 3 stele, pensiuni de 4, 3 și 2 margarete, vile private, cabane,, bungalow-uri, popas turistic .

Atracțiile turistice ale zonei sunt Mănăstirea Cozia (2 km de Călimănești), construită de Mircea cel Bătrân între anii 1387-1388, considerată cel mai vechi și important monument de arhitectură și artă medievală din Țara Românească, restaurată sub Neagoe Basarab în 1517, apoi de paharnicul Șerban Cantacuzino în 1707, când se reface și pictura. În pronaos se află mormintele lui Mircea cel Bătrân și al monahei Teofana, mama lui Mihai Viteazu.Hramul mănăstirii este „Sfânta Treime”, a doua zi după Rusalii.

Se poate vizita de asemenea Mănăstirea Turnu, mănăstire de călugări, ctitorită în 1676 de Varlaam, Episcopul Râmnicului și Mitropolitul Țării Românești. Hramul este „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, 21 noiembrie.

La fel de interesant este și Schitul Ostrov - mănăstire de călugări, ctitorită de Neagoe Basarab și soția sa, Despina, între anii 1520-1521, situată pe o insulă în mijlocul Oltului. Hramul este „Nașterea Maicii Domnului”, 8 septembrie.

Tot aici puteți vedea și Mănăstirea Stânișoara, mănăstire de călugări, zidită prin osârdia lui Gh.Cluceru și a altor boieri din Pitești, în anul 1747.Hramul este „Sfântul Gheorghe”, 23 aprilie. Castrul Roman Arutela poate fi gasit de asemenea lângă barajul hidroenergetic de la Cozia - Turnu.