A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Băile Tușnad

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Băile Tușnad

Stațiunea se află în partea sudică a Depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, între Munții Harghita și Bodoc, într-un splendid defileu al Oltului, la distanță de 32 km de Miercurea-Ciuc, 37 km de Sfântu Gheorghe și 67 km de Brașov.

Încă din 1845 se înființează o societate pentru dezvoltarea stațiunii, iar în anul 1852 stațiunea este vizitată de împăratul Franz Josef. În anul 1866, apa din izvoarele principale este analizată și începe îmbutelierea izvorului principal.Stațiunea cunoaște o dezvoltare continuă, se înființează Institutul balnear în 1890, apoi în 1897 se deschide policlinica balneară, iar în 1987, capacitatea stațiunii ajunge la 4000 de locuri.

Lacul Ciucaş

Băile Tușnad au un climat de depresiune intramontană. Temperatura medie anuală este de cca.6°C (media lunii iulie: 17,5°C, iar a lunii ianuarie: -4°C). Precipitațiile medii anuale ating 600 - 700 mm, cu un maxim în luna iulie (100 - 200 mm) și un minim în luna februarie (15-30 mm). Umiditatea relativă a aerului este în medie de 80%, cu un minim în iunie-iulie și un maxim în timpul iernii. Nebulozitatea medie anuală înregistrează 6,0, cea mai mare fiind în luna decembrie și cea mai mică în luna septembrie.Presiunea atmosferică este determinată de altitudinea stațiunii, de variațiile de temperatură și de influența curenților de aer, oscilând între 690-710 mm. Anual ninge în medie 40 zile, iar 80 zile solul este acoperit de zăpadă. Vânturile predominante, de intensitate redusă, bat din direcția nord-vest.

Apele minerale din Băile Tușnad sunt bicarbonatate, clorurate sodice, calcice, magneziene, feruginoase carbogazoase, hipotone, cu o mineralizare totală între 0,68 - 17,86 g/1. Aceste izvoare sunt folosite în cura internă (izvoarele nr. 1 Stănescu, nr. 1bis, nr. 3 – Mikeș, nr. 4 - Apor, nr. 5 - Rudy ori în cea externă (izvoarele nr. 1 și nr. 2 ale băilor calde Ana). .

O caracteristică a tuturor izvoarelor minerale de la Băile Tușnad o constituie conținutul lor carbogazos. Tot aici s-au descoperit și ape termale: forajul de lângå lacul Ciucaș este utilizat în bazin descoperit; mofeta, folosită sub forma de băi uscate de CO2.Bioclimat de cruțare, cu nuanțe stimulente, aer puternic ionizat și bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi.

Piatra Şoimului

Indicațiile terapeutice ale apelor minerale de la Băile Tușnad sunt legate de nevroză astenică, afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune arterială, valvulopatii, stări după flebite superficiale la minimum trei-patru săptămâni după faza acută, stări după flebite profunde la minimum șase luni după faza acută, arteriopatii periferice prin arteroscleroză, varice), afecțiuni asociate (afecțiuni ale tubului digestiv, endocrine, renale și ale căilor urinare, boli profesionale). .

Stațiunea are instalații pentru băi minerale carbogazoase; instalații pentru mofete; buvete pentru cura internă cu ape minerale; bazin cu apă minerală termală în aer liber; bazin cu apă minerală mezotermală în aer liber; instalații complexe de electro și hidroterapie; instalații de aerosoli și inhalații; săli de gimnastică medicală; masaj medical.

Stațiunea dispune de facilități de cazare în hoteluri de 3 și 2 stele și pensiuni de 3 și 2 margarete.

Atracțiile turistice ale zonei sunt lacul Ciucaș, folosit vara pentru canotaj, iar iarna ca patinoar, ruinele cetății dacice „Piscul Cetății”, rezervația complexă a Tinovului Mohoș, rezervația naturală Piatra Șoimului, cu o specie endemică de vulturică, mânăstirea ortodoxă Sf. Prooroc Ilie în Toplița, cetatea Miko și muzeul etnografic în Miercurea Ciuc. Există și un punct de plecare spre lacul Sfânta Ana, aflat la 25 km de stațiune.