A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Division by zero

Filename: drivers/Session_cookie.php

Line Number: 812

Balnear.info • Băile 1 Mai

stiati ca..

  • Romania detine,conform statisticilor, 33% din resursele balneare ale Europei

  • Concentratia cea mai mare
    se afla in limita perimetrului Carpatilor...

  • Poiana Negri a fost premiata
    4 ani la rand ca fiind cea mai pura apa minerala din lume

Băile 1 Mai

Stațiunea se află în partea de nord-vest a României, în arealul comunei Sânmartin, în zona de contact a Câmpiei Miersigului cu Dealurile Oradei, la o altitudine de 140 m, la 2 km de Băile Felix și 10 km de Oradea.

Efectul terapeutic al apelor minerale de aici a fost descoperit cu foarte mulți ani în urmă. Băile s-au numit, pe rând: Băile Sfântului Ladislau, Băile Haieului și apoi Băile Episcopești, în 1374 aflându-se în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice din Oradea. Primele tratamente s-au făcut prin aplicarea nămolului scos de pe fundul albiei pârâului Pețea pe partea dureroasă a corpului. Primele baze de tratament s-au construit între anii 1950-1960. Începând cu anul 1978 stațiunea s-a dezvoltat continuu. Ștrandul Venus este cel mai mare ștrand termal din stațiune.

Stațiunea Băile 1 Mai datorită situării într-o pădure de stejari seculari dispune de un microclimat specific cu veri moderate termic si cu ierni blânde. Climatul este de tip continental moderat de șes, temperatura medie anuală fiind de 10,5°C.

Ape oligometalice (bicarbonatate și ușor clorurate, cu temperaturi variate, până spre 42°C); nămol sapropelic, care se extrage din lacul din stațiune, alimentat de apele ce izvorăsc din malurile pârâului Pețea.

Ştrandul Venus Indicațiile terapeutice ale apelor din Băile 1 Mai sunt legate de afecțiuni reumatice inflamatorii (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, stări după reumatism articular acut), afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroze, poliartroze), afecțiuni posttraumatice (redori articulare post traumatice, stări postoperatorii la articulații, oase, stări după fracturi, entorse, luxații), afecțiuni neurologice centrale și periferice (hemipareze la minim 6 luni de la data apariției, parapareze la minim 3 luni după mielite, după operații pe măduvă, după traumatisme vertebrale, diverse pareze și paralizii), afecțiuni ginecologice (metroanexite cronice, tulburări minore de pubertate sau de menopauză), afecțiuni asociate (boli metabolice și de nutriție, diabet zaharat de tip II, boli endocrine, gută cu localizări articulare). În bazele de tratament din stațiune sunt și instalații pentru băi cu apa minerală termală, ștrand cu apă minerală termală, sală de gimnastică.

Contraindicații: afecțiuni infecțioase, afecțiuni maligne, afecțiuni hematologice (hemofilie), tromboze și tromboflebite acute, cardiopatie ischemică (angină pectorală, infarct miocardic), hipertensiune arterială cu valori înalte, afecțiuni acute ale căilor respiratorii, graviditate, endo-metrioză, incontinență anală și urinară, psihoze, epilepsie, TBC.

Instalațiile din stațiune sunt pe bază de curenți diadinamici și interferențiali magnetodiaflux; ultrasunete; unde scurte; laserterapie; ionizări; aerosoli; băi terapeutice cu ape minerale termale în căzi și în bazin; băi galvanice; duș subacval; masaj segmentar manual; kinetoterapie la sală, împachetări cu nămol, în care acțiunea are efect prin calitățile fizice și chimice ale nămolului, termoterapia, masajul, împachetări cu parafine. Cura de nămol stimulează neuroreceptorii periferici, vasodilatația și, implicit, mecanismele de reacție ale organismului.

Pârâul Peţea

Stațiunea dispune de facilități de cazare în hotel de 2 stele, pensiuni de 2,3 și 4 margarete.

Atracțiile turistice din stațiunea Băile 1 Mai sunt ștrandul cu valuri - ștrand cu apă termală, cel mai vechi de acest tip din Romania, dispune de 14 bazine; rezervația naturală Pârâul Pețea — lacul cu nuferi ocrotește trei specii protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate unică în Europa, relicvă din era terțiară), care deși este o specie tropicală, trăiește spontan aici într-o climă temperată), peștele „Roșioara lui Racoviță” (specie endemică, denumită după naturalistul român Emil Racoviță) și melcul Melanopsis Parreyssi (supraviețuitor al erei glaciare).